poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Coś słodkiego- ciasto śmietankowe.




Zrobiło się chłodniej, słonko już niżej świeci i coś się chce.
Taka ochota mnie naszła na upieczenie ciasta.
Masła nie mam, margaryny też, oleju może ze dwie łyżki... Dumałam, po głowie się podrapałam i sobie przypomniałam-śmietana i mirabelki !
To ciasto jest tanie i bardzo szybko się je robi. Przepis miałam osobiście zapisany od 25 lat w swojej książce przepisów.             -polecam-zawsze się udaje -  

5 komentarzy:

  1. Taki prosty przepis. Ciasto pięknie wygląda. Wrośnięte, puszyste...
    Dzisiaj obrywaliśmy mirabelki na wino.
    O cieście nie pomyślałam. Nie znałam tego przepisu. Już go sobie zanotowałam.
    Życzę Ci miłej, spokojnej nocy.
    Dobranoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo piec i w jakiej temperaturze. Zapomniałam zapytać.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je piekłam w prodiżu ok.50 min. Zapomniałam dodać, że śliweczki trzeba wydrylować.
      Cieszę się, że przepis się spodobał. Z mirabelek już zrobiłam kilka słoiczków dzemiku. Czasem dodaję go do kremu jak piekę tort. Dobranoc :)

      Usuń
  3. Faktycznie prosty przepis, ale ja nie mam prodiża :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Giga- możesz upiec w piekarniku, średnia temp.168-180 stopni i po 40 min. sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.

      Usuń

Miło mi, że masz ochotę napisać kilka słów. Dziękuję i jednocześnie przyznaję, że nie zawsze odpowiadam.