czwartek, 19 maja 2011

Sernik gotowany


1/2 kg twarogu
1jako
6 dag masła
10 dag cukru
1 budynń śmietankowy rozrobiony 1 1/2 szkl.mleka
 biszkopty
rodzynki, skórka pomarńczowa
2 opakowania galaretki

Jak zrobić?
 Wszystkie składniki zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając- masa zrobi sie rzadka. Podgrzewać dalej, aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Dodać rodzynki i skórke pomarańczowa Wylać masę do tortownicy wyłożonej namoczonymi w galaretce biszkoptami. Przestudzić i wstawić do lodówki. Rozpuścić 2 galaretkę i zalać całość. Można udekorować owocami sezonowymi, lub z kompotu.
 Przygotowywanie tego ciasta, porócz czasu tężenia, zajęła mi 30 min. W smaku różni sie od tradycyjnego sernika. Polecam, ponieważ w skład wchodzi mniej jajek i masła niż w serniku pieczonym, nie ma proszku do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że masz ochotę napisać kilka słów. Dziękuję i jednocześnie przyznaję, że nie zawsze odpowiadam.