czwartek, 9 grudnia 2010

kulinarne przygotowania

 Wigilijna klasyka, czyli pierogi.
Proponuje pierożki do barszczu. Mozna je przygotowac wczesniej i zamrozic, aby w dzień Wigilijny mieć nieco miej pracy.
Ciasto:
200g mąki, 120 g masła,jako,łyzka kwaśnej śmietany, pół łyżeczki soli.
Przesiac moke, posiekać z masłem, dodać jako i śmietanę, śól wyrobić i wstawic na godzinę do lodóki.
Farsz:
30g ugotowanych suszonych, posiekanych grzybów, średnia cebula, łyżka masła, 2 jajka w tym jedno ugotowane na twardo, łyżka tartej bułki,posiekana natka pietruszki, sół,pieprz.
Podsmazyc posiekana cebule, do przezroczystości dodac grzybki i chwilke poddusić. Do ostudzonych grzybow dodać posiekane jajk, bułke tartą,surowe jajko natke i przyprawy. Jeśli farsz jest rzadki dodac bułkę. 
Rozwałkować ciasto, wyciąć kółka, nakładać farsz i sklejać. Na tym etapie pracy można całość zamrozić lub upiec na posmarowanej blaszce na złoty kilor.
Swietnie smakują z czerwonym barszczem, lub postnej zupy grzybowej.


Ja za jednym zamachem upiekłam szarlotkę...W ten śnieżny czas wspaniale pachnie cynamonem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że masz ochotę napisać kilka słów. Dziękuję i jednocześnie przyznaję, że nie zawsze odpowiadam.